La formació i l’educació en atenció pal·liativa (AP) és essencial per al desenvolupament de la qualitat i un dels punts més importants en el Programa de Salut Pública de Cures Pal·liatives. A Catalunya aquestes activitats van començar amb la creació de el Centre d’Estudis de Cures Pal·liatives a 1990 , després d’identificar l’estratègia educacional com un dels grans reptes per al desenvolupament de l’AP al nostre país. Aquest centre va desenvolupar activitats formatives de nivell bàsic i intermedi per iniciar la implementació dels serveis de cures pal·liatives (CP). Gran part dels professionals de cures pal·liatives van assistir a les activitats formatives que es van oferir, el que va permetre un inici de disseminació de el coneixement.
En 1992, el Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Barcelona -centre monogràfic de càncer- va desenvolupar la seva pròpia estratègia formativa. Així mateix, aquest servei va iniciar el primer màster en Cures Pal·liatives a 1997 , juntament amb la Universitat de Barcelona.
Arran de l’experiència adquirida amb la implementació a Catalunya de el Projecte de Cures Pal·liatives de l’OMS i del seu impacte internacional, les demandes de suport a el Servei de Cures Pal·liatives es van anar incrementant. Aquestes demandes estaven especialment enfocades a el suport en el disseny, implementació i avaluació de serveis i programes de cures pal·liatives a Espanya, Europa i Llatinoamèrica. El principal col·laborador per a l’establiment de contractes, acords i activitats formatives amb les diverses organitzacions públiques i privades va ser el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
En 2007 va arribar la creació d’l’Observatori Qualy de l’ICO, concebut com el think-tank de les activitats clíniques de cures pal·liatives, orientat a oferir suport en la millora de la qualitat i en el desenvolupament de programes i serveis, així com a afegir valor a les activitats clíniques formatives existents: els cursos bàsics, els estudis intermedis i el màster en Cures Pal·liatives.
En 2008 el Centre va experimentar un salt qualitatiu rellevant. Va ser designat com a centre col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (CCOMS-ICO). Com a resultat d’aquest reconeixement, la seva visió es va expandir cap al desenvolupament de les cures pal·liatives i de les polítiques d’atenció a la cronicitat. En aquest sentit, l’evolució de les polítiques catalanes cap a l’atenció en cronicitat avançada, la detecció precoç de persones amb necessitats de cures pal·liatives, la inclusió de pacients amb diverses condicions cròniques avançades i les perspectives comunitàries i socials han estat punts focals de la CCOMS -ICO.
Un altre gran punt de desenvolupament de el Centre va sorgir amb la creació d’el Programa per a l’Atenció Integral de Persones amb Cronicitat Avançada, amb el suport de la Fundació “La Caixa”. Aquest programa ha anat implementant una àmplia gamma de serveis psicosocials a Espanya i ha requerit un èmfasi intensiu en educació, formació i investigació en l’atenció psicosocial i espiritual a persones amb cronicitat avançada.
El conjunt de tots aquests canvis de necessitats i demandes va requerir l’ampliació de la perspectiva cap a la comunitat i cap a altres disciplines més enllà de el càncer, així com la implementació d’una estratègia acadèmica amb diferents associacions. Aquest va ser l’origen de la Càtedra de Cures Pal·liatives UVic-UCC / ICO, l’any2012. El model d’organització es va basar en el concepte spin-off: una organització flexible i innovadora amb objectius clars i orientat a resultats i col·laboracions. Aquesta nova perspectiva estava destinada a centrar-se en promocionar un acostament cap a la salut pública i comunitària i ampliar l’accés a les cures pal·liatives en altres condicions més enllà de el càncer. La seva missió ha estat, des dels seus inicis, la generació i difusió de coneixement sobre l’atenció pal·liativa integral i integrada, així com la transferència pràctica d’aquest coneixement a les organitzacions que tenen com a objectiu millorar la pròpia qualitat atencional i organitzativa.
Amb aquests antecedents, el projecte de la Càtedra es converteix en la “branca acadèmica” de el projecte iniciat a l’ICO, i afegeix la visió i pràctiques acadèmiques (tesis doctorals, innovació docent …), però també el partenariat amb l’atenció primària , la sociosanitària i la comunitat. La posada en marxa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC obre perspectives molt estimulants per a la innovació docent en els graus. Des del punt de vista operatiu, es tracta de dos equips que, ubicats a cada institució, estableixen un espai comú de cooperació activa i comparteixen sinèrgicament els projectes. Aquesta és una fórmula innovadora i adaptativa, que, compartint i practicant els valors, ha demostrat una alta efectivitat i eficiència i que actua amb flexibilitat, adaptació, versatilitat i una gran competència per assolir l’objectiu d’aconseguir que l’atenció pal·liativa sigui un dret humà fonamental.