La nostra història

La Càtedra de Cures Pal·liatives de la ICO/UVic-UCC es va crear l’any 2012 amb l’acord formal entre l’ICO i la UVIC-UCC. La seva missió ha sigut, des dels seus inicis, la generació i difusió de coneixement sobre l’atenció pal·liativa integral i integrada, així com la transferència pràctica d’aquest coneixement a les organitzacions que tenen com a objectiu millorar la pròpia qualitat atencional i organitzativa. Així, la Càtedra desenvolupa aspectes d’innovació conceptual i metodològica a través d’activitats i consultoria, docència i investigació.

La Càtedra de Cures Pal·liatives està formada per un grup de professionals de diverses disciplines, com la medicina, la infermeria, la psicologia o el treball social, entre d’altres. Així mateix, la Càtedra compta amb diversos col·laboradors que contribueixen al seu constant desenvolupament.

Premis

The 2024 EAPC Cicely Saunders  award winner

Al Doctor Xavier Gómez-Batiste

Aquest premi reconeix una important aportació professional i personal en l’àmbit de les cures pal·liatives i es basa en el distingit currículum, trajectòria i dedicació en l’àmbit de les cures pal·liatives del doctor Xavier Gómez-Batiste.

Institutional recognition award 2024 de  la IAHPC (International Association for  Hospice and Palliative Care)

A la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/  UVicUCC i a la Fundació La Caixa

Aquest premi s’atorga a la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/Uvic-UCC i a la Fundació La Caixa pel seu programa per a l’Atenció Integral de Persones amb Malalties Avançades en reconeixement a l’excel·lència de la institució i la dedicació al desenvolupament i prestació de cures pal·liatives, que condueixen a millores en la qualitat de vida dels pacients amb greu patiment relacionat amb la salut.

Institutional recognition award 2006 de  la IAHPC (International Association for  Hospice and Palliative Care)

Al Dr. Xavier GómezBatiste pel seu lideratge del programa

Pel disseny i la implantació del Programa Demostratiu OMS de Cures Pal·liatives de Catalunya.

La formació i l’educació en atenció pal·liativa (AP) és essencial per al desenvolupament de la qualitat i un dels punts més importants en el Programa de Salut Pública de Cures Pal·liatives. A Catalunya aquestes activitats van començar amb la creació de el Centre d’Estudis de Cures Pal·liatives a 1990 , després d’identificar l’estratègia educacional com un dels grans reptes per al desenvolupament de l’AP al nostre país. Aquest centre va desenvolupar activitats formatives de nivell bàsic i intermedi per iniciar la implementació dels serveis de cures pal·liatives (CP). Gran part dels professionals de cures pal·liatives van assistir a les activitats formatives que es van oferir, el que va permetre un inici de disseminació de el coneixement.

En 1992, el Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Barcelona -centre monogràfic de càncer- va desenvolupar la seva pròpia estratègia formativa. Així mateix, aquest servei va iniciar el primer màster en Cures Pal·liatives a 1997 , juntament amb la Universitat de Barcelona.

Arran de l’experiència adquirida amb la implementació a Catalunya de el Projecte de Cures Pal·liatives de l’OMS i del seu impacte internacional, les demandes de suport a el Servei de Cures Pal·liatives es van anar incrementant. Aquestes demandes estaven especialment enfocades a el suport en el disseny, implementació i avaluació de serveis i programes de cures pal·liatives a Espanya, Europa i Llatinoamèrica. El principal col·laborador per a l’establiment de contractes, acords i activitats formatives amb les diverses organitzacions públiques i privades va ser el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

En 2007 va arribar la creació d’l’Observatori Qualy de l’ICO, concebut com el think-tank de les activitats clíniques de cures pal·liatives, orientat a oferir suport en la millora de la qualitat i en el desenvolupament de programes i serveis, així com a afegir valor a les activitats clíniques formatives existents: els cursos bàsics, els estudis intermedis i el màster en Cures Pal·liatives.

En 2008 el Centre va experimentar un salt qualitatiu rellevant. Va ser designat com a centre col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (CCOMS-ICO). Com a resultat d’aquest reconeixement, la seva visió es va expandir cap al desenvolupament de les cures pal·liatives i de les polítiques d’atenció a la cronicitat. En aquest sentit, l’evolució de les polítiques catalanes cap a l’atenció en cronicitat avançada, la detecció precoç de persones amb necessitats de cures pal·liatives, la inclusió de pacients amb diverses condicions cròniques avançades i les perspectives comunitàries i socials han estat punts focals de la CCOMS -ICO.

Un altre gran punt de desenvolupament de el Centre va sorgir amb la creació d’el Programa per a l’Atenció Integral de Persones amb Cronicitat Avançada, amb el suport de la Fundació “La Caixa”. Aquest programa ha anat implementant una àmplia gamma de serveis psicosocials a Espanya i ha requerit un èmfasi intensiu en educació, formació i investigació en l’atenció psicosocial i espiritual a persones amb cronicitat avançada.

El conjunt de tots aquests canvis de necessitats i demandes va requerir l’ampliació de la perspectiva cap a la comunitat i cap a altres disciplines més enllà de el càncer, així com la implementació d’una estratègia acadèmica amb diferents associacions. Aquest va ser l’origen de la Càtedra de Cures Pal·liatives UVic-UCC / ICO, l’any2012. El model d’organització es va basar en el concepte spin-off: una organització flexible i innovadora amb objectius clars i orientat a resultats i col·laboracions. Aquesta nova perspectiva estava destinada a centrar-se en promocionar un acostament cap a la salut pública i comunitària i ampliar l’accés a les cures pal·liatives en altres condicions més enllà de el càncer. La seva missió ha estat, des dels seus inicis, la generació i difusió de coneixement sobre l’atenció pal·liativa integral i integrada, així com la transferència pràctica d’aquest coneixement a les organitzacions que tenen com a objectiu millorar la pròpia qualitat atencional i organitzativa.

Amb aquests antecedents, el projecte de la Càtedra es converteix en la “branca acadèmica” de el projecte iniciat a l’ICO, i afegeix la visió i pràctiques acadèmiques (tesis doctorals, innovació docent …), però també el partenariat amb l’atenció primària , la sociosanitària i la comunitat. La posada en marxa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC obre perspectives molt estimulants per a la innovació docent en els graus. Des del punt de vista operatiu, es tracta de dos equips que, ubicats a cada institució, estableixen un espai comú de cooperació activa i comparteixen sinèrgicament els projectes. Aquesta és una fórmula innovadora i adaptativa, que, compartint i practicant els valors, ha demostrat una alta efectivitat i eficiència i que actua amb flexibilitat, adaptació, versatilitat i una gran competència per assolir l’objectiu d’aconseguir que l’atenció pal·liativa sigui un dret humà fonamental.

El model de competències professionals per a l’atenció integral de persones amb malalties avançades: valors, actituds i comportament de l’excel·lència.

La metodologia de treball de la Càtedra es basa en la integració i en donar resposta a necessitats específiques a partir de l’elaboració de projectes a mida segons les demandes requerides. Aquests projectes inclouen les mesures adequades segons els tipus de projecte, que tenen en compte el disseny, l’avaluació de les necessitats, les accions de millora, les activitats docents, o l’avaluació i la publicació dels resultats. Aquest plantejament combinat és imprescindible per cobrir les necessitats específiques de manera efectiva i, en conseqüència, millorar la qualitat d’atenció a les persones amb malalties avançades i les seves famílies a partir de l’optimització de la capacitat professional i de la qualitat organitzacional.

La conjunció de la nostra metodologia de treball i dels nostres valors ha contribuït a la creació de diversos programes que donen una resposta integral i integrada a l’atenció pal·liativa: NECPAL, PDAPAL, PSICPAL i SOCPAL. Aquests programes es troben degudament descrits en els seus apartats corresponents.